Firma MLB Biotrade, z pomocą naukowców Łukasiewicz – ITR, rozpoczęła prace nad nowymi produktami spożywczymi. W efekcie powstanie żywność szybka w konsumpcji, wysokiej jakości i bardzo zdrowa. To projekt, który trafił do nas przez Wyzwania Łukasiewicza.
We wspólnym projekcie chodzi o produkty spożywcze o wysokim stężeniu substancji bioaktywnych, co zapewni znaczące wzbogacenie diety. Będzie to możliwe dzięki zastosowaniu technologii liofilizacji puree owocowego i warzywnego. Liofilizacja to proces usunięcia wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację lodu. Produkty końcowe, takie jak puree w proszku czy formowane przekąski, zapewnią konsumentom łatwe w użyciu i smaczne możliwości zdrowego żywienia. Wszystko dzięki temu, że proces liofilizacji przebiega w niskich temperaturach. Gwarantuje to zachowanie smaku, barwy i wyglądu oraz minimalizuje degradację związków termolabilnych, z których wiele odpowiada za aromat i wartość odżywczą owoców.
Kluczową innowacją projektu, wynikającą z zastosowania puree owocowych i warzywnych, jest możliwość projektowania składu przekąsek oraz ich kształtu w oparciu o potrzeby klientów. Możliwe stanie się zaprojektowanie produktów o unikalnych właściwościach prozdrowotnych, np. bogatszych w błonnik, charakteryzujących się niższą zawartością cukrów, zachowując jednocześnie ich naturalny charakter oraz wysokie walory sensoryczne. Nadanie ciekawej formy, poprawienie wartości odżywczych przekąsek oraz skrócenie czasu liofilizacji (obniżenie kosztu produkcji) w stosunku do obecnie dostępnych liofilizowanych owoców przełoży się na zwiększenie dostępności produktu oraz poszerzenie rynku.
Dzięki możliwości mieszania różnych puree na etapie przygotowywania wsadu produkcyjnego zyskamy możliwość tworzenia unikalnych kompozycji na potrzeby klienta, co pozwoli nam skuteczniej sprzedawać oraz adresować produkty do wybranych grup odbiorców.
Łukasz Marach z MLB Biotrade
Na rynku nie są obecnie dostępne rozwiązania łączące w sobie kilka owoców lub warzyw w jednej przekąsce. Dziś to mieszanka liofilizowanych owoców lub mieszanka sproszkowanego wyrobu, a kompozycje proszkowe nie są jednorodne. Realizowany projekt ma odpowiedzieć na to wyzwanie. Owoce i warzywa mają jeszcze jeden problem, który wpływa na ich dostępność. To sezonowość i krótki okres przechowywania. Wynika to z wysokiej zawartości wody, a liofilizacja jest dobrze znaną techniką zachowania ich wartości odżywczych oraz utrwalenie produktu na długi czas.
Na początku powstaną dwie główne grupy produktowe, które będą charakteryzować się zwiększoną zawartością składników odżywczych i bioaktywnych, przy jednoczesnym ograniczeniu procesów degradacji tych substancji. Wdrożenie nowych technologii, w tym ultradźwiękowej ekstrakcji, zwiększy zawartość substancji bioaktywnych, w tym błonnika, co jest kluczowe dla konsumentów szczególnie dbających o zdrowie. Niska konsumpcja błonnika jest najpowszechniejszym niedoborem współczesnej diety.
Odpowiadamy za proces technologiczny a także dostarczenie sprzętu laboratoryjnego do ekstrakcji ultradźwiękowej oraz próżniowego zagęszczania pulp owocowych. W ramach naszych zadań docelowo przygotujemy przemysłowe rozwiązania, które zostanie wdrożone w linii produkcyjnej w MLB Biotrade.
Marcin Kiełbasiński, lider projektu w Łukasiewicz – ITR
W efekcie nie tylko zwiększy się dostępność cenowa zdrowych produktów, ale również na rynku pojawią się nowe produkty oraz smaki. Powinny one zaspokoić rosnące oczekiwania konsumentów w zakresie żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej. Opracowanie formuł o atrakcyjnych kształtach i kompozycjach smakowych mogą przyciągnąć również kolejne grupy konsumentów. Projekt przyczyni się do rozszerzenia portfolio polskiej firmy MLB Biotrade.
Projekt potrwa do końca lutego 2027 roku i, jeżeli jego wyniki będą zadowalające, znajdzie zastosowanie w zakładach produkcyjnych naszego partnera.