Pieczywo dłużej świeże dzięki foliom z Łukasiewicz – IChP

Czas czytania: 3 min
Bochenki chleba ułożone jeden na drugim

Świeże, pachnące, chrupiące… nie ma nic smaczniejszego niż świeże wypieki. W utrzymaniu ich jak najdłużej w formie pomocne będą innowacyjne folie spożywcze, które znacząco spowalniają proces czerstwienia i pleśnienia.

Tradycyjna receptura chleba to tylko trzy składniki: mąka, woda i sól. Taki skład powoduje, że wypieki szybko tracą, nie tylko swoje walory smakowe, ale i z czasem stają się wręcz groźne dla naszego zdrowia. Wszystko to za sprawą wilgotnego środowiska i procesów, jakie w nich zachodzą. Zatem pokrojony w kromki chleb naprawdę trudno jest przechowywać w odpowiednich warunkach. Jak zatrzymać jego świeżość?

Zapomnijmy o zmianach w tradycyjnych, sprawdzonych recepturach chleba. Skupmy się na odpowiednim jego przechowywaniu. Aby zachować jego świeżość, zapobiec czerstwieniu i zatrzymać proces powstawania pleśni, wystarczy zastosować odpowiednie i naturalne materiały opakowaniowe.

Badacze Łukasiewicz – IChP stworzyli innowacyjną folię spożywczą opartą na składnikach pochodzenia naturalnego, która znacząco opóźnia proces czerstwienia i pleśnienia chleba. Nowy materiał stworzony na bazie biopolimerów zapobiega utlenianiu oraz stanowi swoistą barierę dla tlenu i wody. Dodatkowo, dzięki obecności ekologicznych plastyfikatorów posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe (opakowania aktywne), jak i dobre właściwości mechaniczne (materiał odporny na rozerwania). To sprawia, że pieczywo zachowuje swoją świeżość nawet trzykrotnie dłużej niż w powszechnie stosowanych opakowaniach z wykorzystaniem folii polietylenowej.

Co więcej, innowacyjne materiały opakowaniowe są nie tylko nietoksyczne, ale potencjalnie również biodegradowalne. Oznacza to, że są one rozkładane przez mikroorganizmy na proste substancje występujące w przyrodzie.

Czas więc zapomnieć o dotychczas stosowanych opakowaniach. Nowoczesna koncepcja bazująca wyłącznie na surowcach naturalnych oraz wykorzystujących dodatki aktywne to przyszłość całego przemysłu spożywczego.

Więcej o świecie biodegradowalnych opakowań aktywnych przeczytacie w pracy naszych badaczy w portalu ScienceDirect.

Spleśniała próbka pieczywa
Próbka pieczywa trzymana w folii z polietylenu (PE) po 4 dniach
Próbka pieczywa bez śladów pleśni
Próbka pieczywa trzymana w folii z biopolimeru po 12 dniach

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

przeczytaj również​

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds