Biotechnologiczna produkcja
L-lizyny
z odpadów białkowych
Opis rozwiązania
Rozwiązanie zakłada alternatywny proces produkcji L-lizyny z użyciem drożdży Yarrowia lipolytica IPS21, który dodatkowo pozwala na uzyskanie biomasy mikrobiologicznej możliwej do wykorzystania jako białko paszowe oraz płynu pohodowlanego o właściwościach biostymulatora. Produkt nie jest modyfikowany genetycznie, nie są wykorzystywane metod inżynierii genetycznej. Proces pozwoli na zagospodarowanie odpadów przemysłu garbarskiego, a jednocześnie zredukuje zużycie melasy czy glukozy jako składników podłoży hodowlanych, jak również śruty sojowej wykorzystywanej do produkcji pasz dla zwierząt (redukcja kosztów). L-lizyna uzyskana w tym procesie ma większą strawność niż lizyna pochodząca ze źródeł roślinnych, a odpady produkcyjne są zredukowane do minimum. Ponadto ciecz pohodowlana, z której jest odzyskiwana L-lizyna, będzie mogła zostać częściowo zawrócona do procesu bądź wykorzystana jako biostymulator roślin. W uzyskanym składzie aminokwasowym białek drożdży na uwagę zasługuje również wysoka zawartość kwasu asparaginowego, metioniny, tyrozyny czy tryptofanu. L-tryptofan musi być dostarczany z pożywieniem, jednak większość białek zawiera niewielkie ilości tej cennej substancji.
Zalety technologii oraz korzyści z zastosowania
· Oszczędność dla producenta pasz do 50 zł za tonę paszy;
· Dywersyfikacja łańcucha dostaw – produkcja w Polsce;
· Oszczędność dla garbarni – niższe koszty gospodarowania odpadami.
· Zagospodarowanie uciążliwych odpadów z garbarni (od 500 do 10000 kg/rok);
· Redukcja ilości COÇ wydzielanego na składowiskach odpadów.
· Innowacyjny produkt uzyskany w sposób biotechnologiczny;
· Większa czystość produktu (98,9%);
· Lepsza przyswajalność biologiczna.
Kontakt:
dr inż. Dorota Wieczorek, +48 507 231 133
dorota.wieczorek@lit.lukasiewicz.gov.pl